Reitit sijainnittain

Tee-se-itse -pyöränavigaattori vanhasta puhelimesta

Pyörällä navigointiin on saatavilla siihen varta vasten tarkoitettuja laitteita. Kuitenkin myös puhelimesta on mahdollista tehdä navigaattori sopivan ohjelmiston avulla.

Locus Map on monipuolinen karttasovellus, joka on suunniteltu vapaa-ajan ulkoiluun, kuten maastopyöräilyyn. Sovelluksesta on saatavilla ilmainen versio. Maksullisella versiolla (9,90€) pääsee eroon mainoksista ja saa enemmän ominaisuuksia. Sovellus on saatavilla Androidille.


Ohjelmassa on valmiina karttoja. Maastopyöräilyn kannalta kiinnostavimpia ovat Open Street Map ja kapsi.fi-palvelimen kautta saatavilla olevat Maanmittauslaitoksen peruskartta ja ortoilmakuva. Kartat ovat valmiina valikoissa otettavaksi käyttöön ilman erillisiä asennuksia.

Myös Hyllyt.org-sivuston maastokarttoja on mahdollista käyttää. Hyllyt.org-kartta sisältää MML:n maastotietokannan lisäksi mm. Open Street Mapin polut ja kiinteistörajat. Hyllyt.org-sivulla on saatavilla jopa latauslinkki, jonka valitsemalla puhelin lataa kartat suoraan Locus Mapsiin, kunhan Locus Maps on ensin asennettu puhelimeen. Hyllyt.org-karttaa käytetään offline-tilassa.

Reittien tuonti sovellukseen on helppoa. Puhelin saattaa osata tarjota gpx-tiedostolle suoraan oletusohjelmaksi Locusta. Mikäli puhelin ei ehdota gpx-tiedostoa nettiselaimesta avatessa suoraan Locusta, reitti pitää ensin ladata puhelimeen, jonka jälkeen valitaan Locusesta Reitit --> + --> tuo --> valitaan haluttu tiedosto.

Reitin seuraaminen puhelimen näytöltä onnistuu hyvin. Locus Maps osaa kääntää karttaa niin, että kartta on menosuuntaan nähden oikeinpäin. Tämä ominaisuus pitää laittaa erikseen päälle näytön alalaidasta.

Hyvä teline on tärkeä, jos puhelinta aikoo käyttää navigaattorina pyöräillessä. Varsinkin jos ajaa poluilla ja teknisessä maastossa, teline joutuu tiukoille. Suomalaiset (verkko)kaupat myyvät telineitä. Myös Ebayssa erilaisia telineitä on saatavilla paljon. Yksi hyvä vaihtoehto on alumiininen teline, joka on tarkoitettu myös moottoripyöräkäyttöön. Telineesen voi virittää omia parannuksia ja varmistuksia esimerkiksi kuminauhoilla.

Vaikka teline olisi laadukas, saattaa puhelin livetä siitä. Yksi vaihtoehto on ottaa navigointikäyttöön vanha puhelin. Tällöin harmituksen määrä on vähäisempi, kun puhelin lentää telineestä ojan pohjalle tai kivikkoon. Navigointitarkoituksessa puhelimessa ei tarvitse olla sim-korttia. Puhelin voi olla yhteydessä nettiin toisen puhelimen jaetun wifi-yhteyden kautta.

Akunkeston kannalta on parempi ladata kartat puhelimeen niin, että niitä voi käyttää offline-tilassa. Offline-tilan lisäksi akunkestoa voi parantaa säätämällä näytön kirkkaus mahdollisimman himmeäksi. Myös näytön sammutus kannattaa asettaa automaattiseksi lyhyellä viiveellä. Sopivilla osuuksilla puhelin kannattaa laittaa kokonaan lukitustilaan. Kompaktin kokoinen virtapankki kiinnitettynä pyörän runkoon voi olla hyvä idea. Akunkesto riippuu tietysti myös puhelimen akun iästä.

Puhelin pyöränavigaattorina

+ Edullisuus
+ Näytön koko
+ Karttaohjelmiston muokattavuus ja monipuolisuus
+ Reittien siirto on vaivatonta
+ Vanha puhelin hyötykäyttöön

- Akun kesto
- Ei välttämättä pysy hyvässäkään telineessä
- Voi olla kömpelö
- Käyttö talvella


Pikaohje

1. Valitse sopiva puhelin navigointikäyttöön
2. Asenna Locus Maps Google Playsta
3. Mene puhelimen selaimella osoitteeseen hylly.org ja lataa kartta
4. Lataa haluamasi reittitiedosto ja avaa se Locus Mapsissa
5. Hanki teline ja kiinnitä puhelin ohjaustankoon
6. Seuraa reittiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti